vrijdag, december 19, 2008

Webcam op KDV


Webcam's op het KDV.

Ze waren er net even eerder mee dan Big Brother. Al vanaf de opening van hun eigen particuliere kinderdagverblijf in september vorig jaar hingen de camera's er: een boven de groepsruimte en een in de slaapkamer. De zusters Wendy en Ilona Dautzenberg bieden, naar Amerikaans voorbeeld, de mogelijkheid aan werkende ouders om via internet rechtstreeks te kijken wat er in hun creche gebeurt.Kinderdagverblijf De Tuimelaar in Arnhem is vooralsnog de enige online creche in Nederland. Alleen ouders van de kinderen die er worden opgevangen krijgen het speciale wachtwoord waarmee de beelden zijn te zien van slapende, spelende of huilende kinderen.'Ouders blijken het prettig te vinden om af en toe te kijken hoe het gaat met hun kind, vooral als ze het huilend achterlieten', vertelt Wendy Dautzenberg. Aan het eind van de dag bekijkt ze hoe vaak en hoe lang ouders naar de beelden hebben gekeken. 'En dat valt erg mee hoor. Ouders volgen ons heus niet hele middagen.'Al hadden ze het zelf bedacht, het was in het begin toch wennen, die camera's. De zusters waren zich heel erg bewust van de aanwezigheid ervan. Nu denken ze er nauwelijks aan. En privacy hebben ze op z'n tijd toch wel, op het kantoortje en in de kantine, waar geen camera's hangen. Maar omdat het zo'n succes is bij de ouders komt er binnenkort wel een derde vaste camera: buiten.Tot nu toe werken de zusters met z'n tweeen, maar uitbreiding zit er aan te komen en ze hebben al twee sollicitanten gesproken die geen bezwaar hadden tegen de permanente aanwezigheid van de webcams. De vakbond echter vindt 'deze situatie waarin werknemers continu worden bespied zwaar ongewenst'. Jan-Willem Dieten van de Abvakabo: 'Men doet het om ouders te gerieven, maar het is een uitnodiging voor allerlei ongewenste toestanden. Stel je voor, een moeder zit op het werk te kijken: kind zit in een hoek te huilen. Even later: het huilt nog steeds. Weer later zit het kind wederom verdrietig te kijken. De ouder gaat zich opwinden en zal de leidster opbellen of aan het eind van de dag uitschelden: 'Waarom was je niet bij mijn kind?' Die momentopnames geven geen goed beeld van de totale opvang.' Als het plaatsen van camera's in creches een trend zou worden zal de bond zeker proberen daar in de cao's paal en perk aan te stellen. 'Of de leidsters goed informeren over de eventuele gevolgen', aldus Dieten.Het merendeel van de ouders in Almere heeft enthousiast gereageerd op de voornemens van het echtpaar Holman. Twee ouder paren zijn pertinent tegen. Die vrezen 'Big Brother-achtige toestanden'. 'Een eerste schrikreactie', denkt Holman. 'We blijven in gesprek met de ouders en zullen ze, als het zover is de eerste poginkjes voorleggen.
(bron: Trouw).

Kind van gescheiden ouders, Kind van de rekening?


Kind van gescheiden ouders, Kind van de rekening?


Voor mensen die gaan scheiden of gescheiden zijn en hun kinderen lief hebben, mag dit boek niet ontbreken in de boekenkast. Gevoelens van kinderen van jong tot adolecent worden hierin beschreven, alsmede de richtlijnen om kinderen hier zo min mogelijk schade van op te laten lopen hoe je het beste kunt handelen voor/ tijdens en na de scheiding. Kinderen kunnen zeer veel schade oplopen als ze als wapen misbruikt worden in scheidingssituaties, onherstelbare schade die voorkomen kan worden door deze kennis ter harte te nemen en er naar te handelen.

Reacties !!

Ik heb verder nog geen reacties op mijn berichten in de map brainstormen.
Ik hoop dat ik nog reacties krijg zodat ik ook meningen van anderen kan krijgen.
Tot nu toe ben ik er nog steeds over aan het brainstormen.

BSO


Een kind bij ons op de BSO word niet door vader of moeder opgehaald maar mag zelfstandig naar huis lopen. Dit is meestal rond half 5 / 5 uur wanneer het al donker is. Het meisje is ongeveer 10 jaar oud. Vinden jullie dat dit kan? Ik weet niet hoe ik hier over moet denken. Aan de ene kant leert het kindje zelfstandig te worden maar aan de andere kant vind ik het nog niet kunnen om een kindje van 10 jaar door het donker te laten lopen naar huis (bijna) de andere kant van de stad.

Ik ben benieuwd hoe jullie er over denken. Als je kinderen zou hebben, zou je dit dan ook zo hebben gedaan?

Kusjes geven


Wat vinden jullie van kusjes geven aan de kindjes op het KDV.

Op het kinderdagverblijf gebeurd vaak dat een leidster een kusje aan een kindje geeft wanneer hij/zij bijvoorbeeld gaat slapen of wanneer hij verdrietig is.

Vinden jullie dit kunnen en hoe denk je dat ouders hier over denken en wat ze er van vinden.

Bij mij op mijn stage gebeurd het ook, ook doe ik het zelf heel snel wanneer iemand is gevallen dan geef je even een kusje op zijn/haar wang en vaak is het dan ook alweer over.

ik ben benieuwd hoe jullie er over denken. En ben benieuwd of het op jullie stage ook veel gebeurd.

Baby zwemles


Baby en Peuter zwemmen.


Wat is er leuker dan samen met uw kind van het warme water te genieten ?
BabyzwemmenWat is er leuker dan samen met uw kind van het warme water te genieten? Al vanaf 6 weken kunt u samen komen zwemmen. Zodoende raakt uw kind spelenderwijs vertrouwd met het water. Babyzwemmen is bedoeld voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar.
Het babyzwemmen gebeurt in zwemwater van 32° C wat natuurlijk eenaantrekkelijke temperatuur is voor uw baby en uzelf. Het babyzwemmen gebeurt in kleine groepjes, zodat er een sfeer van intimiteit heerst. Vader of moeder gaat met de baby mee in het water om allerlei oefeningen te doen. Indien de baby na verloop van tijd in staat is een aantal oefeningen uit te voeren wordthiervoor een diploma afgegeven. Deze ontspannende lessen hebben als resultaat dat de baby al vroeg went aan het contact met water. Dit kan een groot voordeel blijken te zijn bij de latere zwemlessen.

Activiteit schuim


Op mijn stage hebben we met schuim gespeeld.
Dit maak je met een voetenbad(bubbelbad) hier doe je veel zeep in en een klein beetje water. Zodra je het aan zet komen de luchtbellen omhoog. De kinderen vinden het erg leuk om er mee te spelen. Let er wel op dat je kind vriendelijke zeep gebruikt, zodat het niet prikt in de ogen. En let er ook op dat er geen kinderen zijn die allergisch zijn voor bepaalde zeepjes.

Hier op de foto zie je het resultaat van de activiteit.
Ik vond het een erg leuke activiteit om te doen.

Activiteit Slagroom


Als activiteit had ik het spelen met slagroom.

Je geeft elk kindje een toefje slagroom en daarmee mag hij/zij zelf weten wat ze mee doet.

Veel kinderen bij mij op stage gingen het eten maar ook gingen ze er mee op tafel kleuren of smeerde het in hun haren en gezicht. De kinderen vonden het leuk om te doen.

Activiteit Herfst Blad beplakken


Op mijn stage heb ik met de kindjes een blad beplakt met stukjes gekleurd papier.

Dit voor het thema herfst.

Hoe ik het gedaan heb:

Ik ben naar buiten gegaan en heb een blaadje geplukt van de boom.

Deze heb ik onder het kopieër aparaat gelegt en het een aantal keer uitvergroot.

Hier door kreeg ik het blaadje. En de gekleurd papier stukjes kun je de kinderen zelf laten scheuren maar je zou het ook van te voren in stukjes kunnen knippen zodat de kinderen het alleen op moeten plakken.
Het resultaat is hier op de foto te zien.

Stage S.K.E

Zo denk ik er nu over.
Ik heb nu bijna mijn stage er op zitten.
Ik heb het alle maanden ontzettend naar mijn zin gehad.
Het contact met de kindjes en met mijn collega's verliep leuk en goed.
Ik hoop dat ik in de toekomst een baan kan krijgen binnen de S.K.E.

Tiener moeders

Zo denk ik er nu over.
Als mij het zou gebeuren dat ik op deze jonge leeftijd zwanger zou raken zou ik het
zonder twijfel zeker houden. Het is natuurlijk per tiener moeder verschillend. Niet alle tiener moeders kunnen de juiste zorg bieden aan hun kind. Maar hiervoor zouden ze hulp kunnen zoeken.

Allochtone kinderen

Zo denk ik er nu over.
Ik denk dat het beste is, om Nederlands tegen de ouders en kinderen te praten zodat ze ook leren om de Nederlandse taal te spreken en te begrijpen. De kinderen kun je nog extra stimuleren door taal spelletjes te doen of liedjes te zingen.

maandag, december 08, 2008

allochtone kinderen


Op mijn stage adres zitten heel veel buitenlandse kindjes.

Veel kindjes kunnen de Nederlandse taal niet of heel slecht.

Ook veel ouders verstaan de helft niet van wat je tegen ze zegt.

Wat zou je doen als jij dit tegen zou komen op je stage?

Zou je gewoon Nederlands blijven praten tegen de ouders en kinderen of zou je je meer gaan verdiepen in hun taal?